Kawałki Sojowe: Fakty żywieniowe, korzyści i przepis

image

W czasach, gdy coraz więcej osób przechodzi na wegetarianizm, weganizm i diety oparte na roślinach, a także gdy wzrasta zainteresowanie dietami wysokobiałkowymi, kawałki soi są popularne wśród wegetarian ze względu na wysoką zawartość białka. Poza wegetarianami, kawałki soi są również popularne wśród niewegetarian ze względu na ich mięsną gęstość i konsystencję. Wysoka zawartość białka w kawałkach sojowych sprawia, że są one bardzo popularne, zwłaszcza wśród osób dbających o kondycję fizyczną.

Kawałki sojowe są łatwo dostępne we wszystkich sklepach. Kawałki sojowe stały się najpierw popularne we wschodniej części Indii. Wtedy nawet niewegetarianie zaczęli kupować kawałki sojowe i używać ich jako substytutu mięsa. Zamiłowanie do kawałków sojowych stopniowo rozprzestrzeniło się na inne części Indii.

Istnieją jednak sprzeczne opinie na temat tego, jak bardzo kawałki soi są dobre dla zdrowia. Po pierwsze, kilka lat temu popularne diety skupiały się na tym, w czym soja jest niedoborowa, przez co zyskała złą sławę. Jak wszystkie inne dobre rzeczy, soję należy spożywać z umiarem.

Czym są kawałki soi?

Wyobraź sobie, że otrzymujesz wszystkie zalety mięsa bez jego wad. Kawałki soi to teksturowane białko roślinne (TVP) lub teksturowane białko sojowe (TSP). W wyniku ekstrakcji ziaren uzyskuje się olej sojowy. Pozostałość lub produkt uboczny, który pozostaje, nazywany jest mąką sojową. Nawiasem mówiąc, mąka ta prowadzi do powstawania kawałków soi. Ponieważ cały olej został usunięty, mąka jest odtłuszczona. Tak więc kawałki sojowe są idealnie beztłuszczowe.

Kolejną zaletą kawałków soi jest ich neutralny smak. Klasyczne pulao z kawałkami soi musi być znane większości. Dobrze komponują się one z każdą kuchnią, dzięki czemu łatwo jest dostosować je do stylu gotowania. Chociaż kawałki soi występują w postaci odwodnionej, szybko podwajają swoją objętość. Tekstura kawałków soi staje się miękka, włóknista i gąbczasta po namoczeniu ich w wodzie. Zawartość białka w kawałkach sojowych jest na równi z prawdziwym mięsem. Co więcej, mają niską zawartość tłuszczu i są przyjazne dla kieszeni. Stąd ich nazwa: "mięso wegetarian".

Historia kawałków

soiStowarzyszenie Produkcji i Badań nad Soją (SPRA) wprowadziło na rynek kawałki soi lub TVP jesienią 1972

roku.

Jego założyciel, Robert W. Nave, wychował się w Indiach i był głęboko zainteresowany dobrobytem ludzi o niskich dochodach. Początkowo SPRA sprzedawała kawałki soi po niskich cenach i w przystępnych opakowaniach. Jednak produkt ten nie spotkał się z ciepłym przyjęciem.

SPRA zaczęła sprzedawać kawałki soi jako produkt premium z ulepszonym opakowaniem. Były one sprzedawane tylko w określonych sklepach i skierowane do grupy o wyższych dochodach. Gdy społeczność Sikhów uczyniła z kawałków sojowych powszechny składnik ich wesel, sukces produktu był nieunikniony.

Wartości

odżywcze i fakty dotyczące kawałków so

iWartości

odżywcze mogą się różnić w zależności od marki i metody gotowania. Na przykład, słynna marka kawałków soi w Indiach ma następujący profil odżywczy.

100 g kawałków soi ma:

  • Kalorie: 345 kcal
  • Białko: 52 g
  • Węglowodany: 33 g
  • Błonnik: 13 g
  • Tłuszcze: 0,50 g
  • Wapń: 350 mg
  • Żelazo: 20 mg

Nutritional Facts:

  1. Jedna porcja (100 g) kawałków soi zawiera znaczną ilość kalorii. Dlatego też należy rozsądnie dobierać wielkość porcji w zależności od dziennego spożycia kalorii.
  2. Niektóre marki wymagają, aby kawałki soi były najpierw smażone w oleju. Proces ten może drastycznie zwiększyć ilość kalorii.
  3. Zawartość białka w kawałkach sojowych jest imponująca. Porównując, 100 g kurczaka i jajka zawiera tylko 27 g i 13 g białka, odpowiednio. Bogata zawartość białka uzupełnia dzienną zalecaną wartość zarówno dla mężczyzn jak i kobiet.
  4. Podobnie, zawartość tłuszczu w kawałkach sojowych jest nieznaczna w porównaniu z mięsem i jajkami.
  5. W kawałkach soi znajduje się znaczna ilość wapnia. Stanowi on 35% zalecanej dziennej wartości.
  6. Na liście składników odżywczych znajdują się również niewielkie ilości żelaza, witaminy A i witaminy C. Ich obecność jest jednak niewielka. Ich obecność jest jednak banalna.

Korzyści zdrowotne płynące z kawałków soi1

.

Działa jako substytut mięsa

Wegetarianie i osoby cierpiące na niedobór białka mogą włączyć kawałki sojowe do swojej diety. Pomagają one uzupełnić zalecaną wartość białka bez naruszania tradycji.

2. Promuje zdrowie sercaKąski

sojowe

są bogate w białko, kwasy tłuszczowe omega3 i błonnik. W związku z tym przyczyniają się do obniżenia poziomu złego cholesterolu w organizmie. Ponadto dobry cholesterol zapobiega wielu dolegliwościom serca, co sprawia, że kawałki soi są pokarmem przyjaznym dla serca.

4. Pomaga w utracie

wagiZawartość błonnika w kawałkach soi utrzymuje głód na dystans. Ponadto, mogą one utrzymać Cię pełny przez długie godziny. Tak więc, przyjmowane w odpowiednich proporcjach, kawałki soi mogą pomóc w utracie wagi.

5. Pomaga zmniejszyć objawy

menopauzyWiele kobiet przechodzących przez fazę menopauzy ma uderzenia gorąca, nocne poty, problemy ze snem, suchość pochwy i wahania nastroju. Dziesiątki małych badań przyjrzały się wpływowi soi na te objawy, zwłaszcza uderzenia gorąca, a analiza 10 badań z 2015 roku wykazała, że izoflawony roślinne z soi zmniejszyły uderzenia gorąca o 11%.

6. Reguluje nierównowagę hormonalną u kobietDzięki

fitoestrogenom zawartym w kawałkach soi, kobiety z nieregularną aktywnością hormonalną mogą regularnie spożywać kawałki so

i.

Największe korzyści odnoszą zwłaszcza kobiety po menopauzie i cierpiące na PCOS.

7. Poprawia zdrowie układu pokarmowegoBadania

na

zwierzętach i ludziach wykazały, że spożywanie produktów sojowych może zwiększyć poziom bifidobakterii i bakterii kwasu mlekowego w jelitach, poprawiając w ten sposób zdrowie jelit

.

8.

Posiada

właściwości przeciwzapalneSpożywanie

produktów

sojowych ma korzystny wpływ na wiele aspektów ludzkiego zdrowia, w tym zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób związanych z zapaleniem, takich jak choroby układu krążenia, cukrzyca i niektóre nowotwory

.

9. Reguluje poziom cukru we krwiSojowy

może być niezwykle korzystne dla diabetyków i zdecydowanie powinny być dodawane do ich diety. Badanie z University of Massachusetts Amherst wykazało, że soja jest bogata w bioaktywne związki znane jako izoflawony. Związki te są odpowiedzialne za obniżenie ryzyka wystąpienia cukrzycy i chorób serca. Co ważniejsze, w badaniu zauważono, że spożywanie pokarmów na bazie soi może prowadzić do obniżenia poziomu cukru we krwi, a nawet poprawić tolerancję glukozy u osób, u których zdiagnozowano cukrzycę.

Przepis z wykorzystaniem kawałków so

iCząstki soi

są fantastycznym substytutem mięsa w niemal wszystkich daniach niewegetariańskich. Od biriyani do makaronu, możesz je wykorzystać w wielu różnych kuchniach. Oto dwa proste przepisy, dzięki którym zaczniesz używać kawałków soi.

Przepis na sojowe pulaoPulao

jest jednym z najprostszych dań, w których wykorzystuje się kawałki soi. Połącz je z sojowym Manchurian podanym poniżej, aby uzyskać doskonałe danie główne.

Składniki:

  • Kawałki soi - ½ filiżanki
  • Ryż - ½ filiżanki
  • Ghee (najlepiej domowej roboty) - 2 łyżki
  • Nasiona kminu rzymskiego - ½ łyżki
  • Liście laurowe - 2
  • Ziarna pieprzu - ½ łyżki
  • Laska cynamonu - ½
  • Goździki - 2 do 3
  • Cebula - ½ szklanki
  • dowolne warzywa do wyboru (opcjonalnie)

Metoda:

  • Namocz kawałki soi w wodzie, aż staną się gąbczaste. Następnie, wypłucz je kilka razy w wodzie.
  • Równocześnie namoczyć ryż w wodzie.
  • Weź szybkowar i dodaj do niego olej lub ghee.
  • Gdy olej się rozgrzeje, dodać nasiona kminku, liście laurowe, ziarna pieprzu, laski cynamonu i goździki.
  • Posiekaj cebulę i wrzuć ją po przyprawach.
  • Gdy cebula stanie się złotobrązowa, dodaj wybrane przez siebie warzywa.
  • Teraz dodaj kawałki soi i smaż przez kilka minut.
  • Dodaj namoczony ryż do garnka z 1 ½ szklanki wody i zamknij pokrywę.
  • Po jednym gwizdku na wysokim ogniu, ustawić garnek na tryb gotowania na wolnym ogniu.
  • Odczekać od 4 do 5 gwizdków. Następnie poczekać, aż para wodna uwolni się przed otwarciem pokrywy.

Skutki uboczne kawał

ków soiWystępowanie

fitoestrogenów w kawałkach soi jest powodem do dyskusji. Chociaż ta właściwość jest bardzo korzystne dla kobiet z zaburzeniami hormonalnymi, może być niepotrzebne dla innych. Spożywanie dużych ilości kawałków soi może powodować problemy hormonalne również u mężczyzn. Mają one również potencjał do zwiększenia kwasu moczowego w organizmie, co prowadzi do pewnych problemów zdrowotnych. Jednak te efekty są ważne tylko wtedy, gdy ktoś spożywa kawałki soi w dużych ilościach. Dlatego też należy ograniczyć się do maksymalnie 25 do 30 g kawałków soi dziennie i cieszyć się ich korzyściami.

Odnośniki:

1. Ijbttjournal.org2.

www.

soyinfocenter.comFrequently Asked Questions (FAQs)

Q. Czy kawałki soi są szkodliwe dla zdrowia?

A. Kawałki soi są bogate w białko i błonnik. Należy jednak unikać spożywania ich w nadmiernych ilościach. Obecność fitoestrogenów może być w niektórych przypadkach szkodliwa. Może to prowadzić do problemów zdrowotnych, takich jak zaburzenia równowagi hormonalnej, zaburzenia równowagi tarczycy i wyższy poziom kwasu moczowego w organizmie. Zalecana porcja kawałków soi to około 30 gramów dziennie.

Q. Jak gotować kawałki soi?

A. Zagotować wodę na patelni i dodać do niej odwodnione kawałki soi. Gotować przez około 5 do 6 minut lub do momentu, aż kawałki soi staną się gąbczaste i powiększone. Następnie, przepłucz ugotowane kawałki soi zimną wodą, aby je dobrze wypłukać. Na koniec, wyciśnij nadmiar wody przed dodaniem do sosów i ryżu. Wiele marek posiada instrukcję obsługi na tylnej stronie okładki. Przeczytaj ją najpierw, aby lepiej ją zrozumieć.


Q. Czy mężczyźni mogą spożywać kawałki soi?

O. Tak, kawałki soi, przyjmowane w odpowiednich ilościach, są korzystne również dla mężczyzn. Fitoestrogeny, które są naturalnie obecne w roślinach, mają podobną funkcję do ludzkiego hormonu estrogenu. Tak więc, niektóre teorie mówią, że spożywanie dużych ilości może powodować zaburzenia równowagi hormonalnej u mężczyzn. Na wszelki wypadek nie należy przekraczać zalecanej porcji dziennie.

Q. Jak jeść kawałki soi?

A. Aby uzyskać proste przepisy, możesz dodawać kawałki soi do sałatek, pulao i smażonego ryżu. Zamień mięso na kawałki soi w dowolnym daniu, aby uzyskać opcję wegetariańską. Proste curry przygotowane z kawałkami soi również smakuje wyśmienicie. Ponieważ nie mają one żadnego szczególnego smaku, możesz dodawać je do różnych potraw. Przygotuj kanapki i panini z kawałkami soi jako nadzienie do zdrowych przekąsek.

Q. Czy kawałki soi powodują przyrost wagi?

O. Nie, kawałki soi mają bardzo niską zawartość tłuszczu. Kawałki sojowe mogą pomóc w utracie wagi. Dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarm utrzymuje uczucie sytości przez dłuższy czas. Dlatego też kawałki soi z natury nie mają właściwości tuczących. Jednakże, jeśli są spożywane w dużych ilościach, mogą przekroczyć dzienne spożycie kalorii. Jeśli taka praktyka trwa przez dłuższy czas, może prowadzić do przybierania na wadze.

Tagi: korzyści zdrowotne płynące z kawałków soihistoria kawałków soifiifakty żywieniowe dotyczące kawałków soiwartości odżywcze kawałków soipreparat z wykorzystaniem kawałków soisoya chunkssoya chunkssoya chunks pulaosoybeanCzym są kawałki soi?