Czym są proso: Rodzaje, korzyści i przepisy

image

Coraz więcej ludzi na całym świecie budzi się do zastosowań prosa i spożywania diety w nie bogatej. Porozmawiaj z każdym entuzjastą fitnessu, a oni będą ręczyć za cudowne korzyści płynące z jedzenia prosa. Wzmacniają one zdrowie i poprawiają utratę wagi, a poza tym są bezglutenowe.

Jedzenie zdrowego jedzenia może wydawać się zadaniem z łatwą dostępnością śmieciowego jedzenia wokół nas. Jednak spożywanie śmieciowego jedzenia na dłuższą metę, jak wszyscy wiemy, jest niezwykle szkodliwe dla naszego zdrowia. Dobrym sposobem, aby wejść na ścieżkę do dobrego zdrowia jest zastąpienie niezdrowych nawyków żywieniowych zdrowszymi opcjami. Proso jest dostępne w wielu rodzajach, z których każdy ma swoje własne korzyści zdrowotne. Możesz wejść do supermarketu o każdej porze roku, a i tak znajdziesz w nim pełnoziarniste proso. Dlaczego? Są one uprawiane przez cały rok.

Spożywanie prosa jako części codziennej diety nie jest nowym pomysłem. W rzeczywistości, ludność środkowych i południowych Indii spożywała proso prawie regularnie jako podstawowe pożywienie, dopóki Zielona Rewolucja nie uczyniła ryżu i pszenicy bardziej dostępnymi. Z powodu braku uznania ze strony rządu, proso zostało odsunięte na bok jako podstawowe zboże w Indiach. Rząd proaktywnie promował ryż i pszenicę w subsydiowanym systemie dystrybucji publicznej, zniechęcając rolników do uprawy prosa.

Jednak całkowite porzucenie ryżu czy pszenicy na rzecz prosa nie będzie zdrowe dla twojego organizmu. Praktykuj różnorodność zbóż w swojej diecie dla zdrowego odżywiania.

Spis treści

    Co to jest proso? Rodzaje prosaZalety prosaPrzepisy na prosoPodsumowanieCzęsto zadawane pytania(FAQ)

Co to są prosa?

Proso to gruboziarniste zboża, które były tradycyjnie uprawiane i spożywane na subkontynencie indyjskim przez ostatnie 5000 lat. Zawierają one wysoką wartość odżywczą i są bogate w białka, witaminy, minerały i błonnik. W przeciwieństwie do innych zbóż, proso wymaga niewielkiej ilości wody i żyzności ziemi. Od dawna cieszą się tagiem "ziarna żywności biednego człowieka" ze względu na jego czystej przystępności. Jednak od niedawna zaczęły być zauważane przez młodych ludzi zorientowanych na fitness, którzy odkrywają potencjał zdrowotny tego skromnego pożywienia.

Millets są ogólnie podzielone na dwie szerokie kategorie - 1.

1. Nagie ziarna

Nagie ziarna odnoszą się do trzech popularnych rodzajów prosa, które są pozbawione twardej, niestrawnej łuski, którą mają niektóre prosa. Mianowicie są to Ragi, Jowar i Bajra. Te prosa nie wymagają przetwarzania po zbiorach, mogą być po prostu użyte po oczyszczeniu. Są to główne rodzaje prosa, które są w dużej mierze uprawiane i dość popularne ze względu na łatwość stosowania.

2. Ziarno łuskane

Do tego drugiego typu należą proso lisie, proso drobne i proso Kodo. Te rodzaje prosa składają się z niestrawnej okrywy nasiennej. Aby nadawały się do spożycia przez ludzi, należy usunąć z nich łuskę. Prosa te, niegdyś wykonywane ręcznie, szybko wyszły z użycia, ponieważ przetwarzanie tych ziaren nigdy nie było zmechanizowane, tak jak to miało miejsce w przypadku ryżu i innych rodzajów zbóż.

Proso zawiera wiele mikroelementów, takich jak żelazo, wapń i fosfor. Ponadto, ich trawienie zajmuje trochę czasu, dzięki czemu nie powodują skoku poziomu cukru we krwi związanego z lekkostrawnym jedzeniem. Wprowadzenie prosa do swojej diety może pomóc w kontrolowaniu cukrzycy z tego samego powodu.

Proso jest nie tylko dobre dla nas, ale także dla środowiska, ponieważ jest to roślina uprawiana głównie na deszczu i nie wywiera presji na nasze i tak już malejące zasoby wody. Dodatkowo, te uprawy zbożowe nie przyciągają szkodników i dlatego mogą rosnąć doskonale bez użycia pestycydów.

Rodzaje prosa

Proso występuje w różnych kształtach i rozmiarach. Dwie szerokie kategorie prosa omówione powyżej zawierają liczne rodzaje prosa. Przyjrzymy się niektórym z tych różnych rodzajów prosa poniżej -.

1. Proso lisi ogon

Proso lisi ogon, lub jak to jest lokalnie nazywane, kakum/kangni jest powszechnie dostępne jako semolina lub mąka ryżowa. Proso liściaste zawiera zdrowe węglowodany równoważące poziom cukru we krwi. Dzięki zawartości żelaza i wapnia wzmacnia odporność organizmu. Co więcej? Pomaga regulować poziom cholesterolu we krwi i zwiększa poziom cholesterolu HDL w organizmie.

2. Proso palczaste

Proso palczaste, czyli Ragi, jest stosowane jako zdrowszy zbożowy zamiennik ryżu i pszenicy. Wariant prosa jest bezglutenowy i bogaty w białko i aminokwasy. Proso ma wspomagać rozwój mózgu u rosnących dzieci.

3. Proso perłowe

Proso perłowe lub bajra jest niezwykle bogate w składniki odżywcze. Zawiera minerały takie jak wapń i magnez, białko, błonnik i żelazo. Praktykowanie codziennego spożywania prosa perłowego może być bardzo korzystne dla zdrowia, np. pomóc w walce z cukrzycą typu II.

4. Gryka

Gryka jest typem prosa, który powinieneś spożywać, jeśli chcesz schudnąć. To sprawia, że dla zdrowej opcji żywności dla diabetyków, pomaga obniżyć ciśnienie krwi i poprawia zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Gryka zwalcza również choroby takie jak kamica żółciowa, astma dziecięca i rak piersi.

5. Proso

Małe proso jest również świetną opcją prosa dla tych, którzy chcą schudnąć. Można go jeść jako zamiennik ryżu. Jest bogate w błonnik i wypełnione licznymi minerałami, takimi jak potas, cynk, żelazo i wapń. Jest również wypełnione korzyściami zdrowotnymi witaminy B i działa jako przeciwutleniacz dla twojego ciała, po spożyciu.

Korzyści z prosa

Proso jest bogate w kilka korzystnych składników odżywczych, takich jak fosfor, magnez, miedź, mangan i tak dalej. Włączenie prosa do swojej diety może pomóc ze względu na następujące korzyści prosa -.

1. Wspomaga odchudzanie

Zawartość kalorii w proso jest bardzo niska, a więc są one doskonałym produktem spożywczym dla utraty wagi nadziei. Nie tylko tych, którzy chcą schudnąć, proso korzyści ludzi, którzy są świadomi ich kondycji też. Pomaga im utrzymać poziom energii przez cały dzień bez konieczności ciągłego jedzenia, aby zatankować.

Proso utrzymuje również sytość na dłużej niż inne węglowodany, które są trawione w ciągu kilku godzin od spożycia. Kiedy spożywasz proso, dłużej czujesz się najedzony, ponieważ jego trawienie i wchłanianie do organizmu zajmuje trochę czasu. W rezultacie nie musisz sięgać po niezdrowe przekąski.

2. Utrzymuje niski poziom cukru we krwi

Spożywanie prosa może uchronić ludzi przed rozwojem cukrzycy, ze względu na jego niski indeks glikemiczny.

3. Wzmacnia twoją odporność

Odporność naszego organizmu jest zbudowana na białku, które spożywamy. Proso stanowi doskonałe źródło białka i może pomóc zbudować i wzmocnić naszą odporność. Im silniejsza jest nasza odporność, tym mniej podatni na choroby będziemy.

4. Zmniejsza ryzyko sercowo-naczyniowe

Proso zawiera niezbędne tłuszcze, które dostarczają naszemu organizmowi naturalnego tłuszczu. Pomagają również w odkładaniu się nadmiaru tłuszczu nad mięśniami, co skutecznie obniża ryzyko wysokiego poziomu cholesterolu, udarów i innych dolegliwości serca. Potas zawarty w prosie reguluje ciśnienie krwi i optymalizuje pracę układu krążenia.

5. Zapobiega astmie

Magnez zawarty w prosie może zmniejszyć częstotliwość występowania migren i obniżyć nasilenie dolegliwości związanych z astmą. W przeciwieństwie do pszenicy, proso nie zawiera alergenów, które prowadzą do astmy i świszczącego oddechu.

6. Pomaga w trawieniu

Proso jest bogatym źródłem błonnika, który może korzystnie wpłynąć na trawienie, łagodząc wzdęcia, gazy, skurcze i zaparcia. Dobre trawienie utrzymuje dolegliwości trawienne, takie jak rak żołądka/jelita grubego i dolegliwości nerek/wątroby z dala.

7. Działa jako przeciwutleniacz

Proso może pomóc organizmowi detox ze względu na jego właściwości przeciwutleniające, takie jak kwercetyna, kurkumina, kwas elagowy i inne użyteczne katechiny, które pomagają wypłukać toksyny z organizmu i zneutralizować działania enzymatyczne narządów.

Przepisy z prosa

Zastosowania prosa są różnorodne. Można gotować proso na śniadanie, jako danie obiadowe lub na kolację. W swoich przepisach możecie używać ryżu z prosa zamiast białego ryżu, a wasze potrawy będą znacznie zdrowsze. Poniżej przedstawiamy przepis na przygotowanie prosa jako substytutu ryżu. Mamy nadzieję, że Wam się spodoba!

Wegańskie sushi z prosa z pieczonymi warzywami korzeniowymi i kremem brokułowym

Wielkość porcji - 5 rolek sushiCzas przygotowania - 45-50 minut

Składniki

Pieczone warzywa korzeniowe (Roast Root Vegetables)

    1 łyżka oleju¼ łyżeczki soli100 g marchewki, rzepy, selera korzeniowego i buraków pokrojonych w paski

Na krem brokułowy

    Po 50 g łuskanego słonecznika i brokułów w płatkach180 ml zimnej wody1 łyżka sosu sojowego

Dla prosa

    250 g niegotowanego prosa1,2 l wody½ łyżeczki soli

Potrzebne będzie również 5 arkuszy nori i sos tamari do podania.

Instrukcja

    Najpierw trzeba będzie upiec warzywa. Rozgrzejemy piekarnik do 400F, a następnie położymy paski warzyw na blasze pokrytej olejem. Posolimy warzywa i pieczemy w piekarniku przez 35 minut lub do lekkiego zarumienienia. Wyjmij blachę z piekarnika i pozwól upieczonym warzywom ostygnąć.Teraz przygotuj proso mieszając proso z wodą i solą i doprowadzając do wrzenia. Gotuj tę mieszankę na średnim ogniu przez około 15 minut. Kiedy proso zmięknie, odstawić je na bok i pozostawić do ostygnięcia.Ugotować brokuły i nasiona słonecznika w wodzie przez 15 minut, a następnie odcedzić i opłukać ugotowane warzywa zimną wodą. Dodaj ten ugotowany brokuł i nasiona słonecznika do blendera wraz z zimną wodą, sosem sojowym i octem. Miksuj przez kilka minut, aż uzyskasz gładką mieszankę i odstaw na bok.Weź matę do rolowania i arkusze nori i przygotuj się do zrobienia sushi! Dodaj około łyżki stołowej prosa i rozprowadź je, następnie dodaj pieczone warzywa i odrobinę kremu brokułowego. Zwilż wierzch arkusza nori odrobiną wody, a następnie zwiń go w ciasny rulon sushi. Powtórz czynność pięć razy. Użyj ostrego, mokrego noża, aby pokroić sushi na kawałki. Podawaj to sushi z resztkami kremu brokułowego i sosem tamari. Ciesz się swoim sushi z ryżu z prosa i nie zapomnij przekazać przepisu dalej!

Podsumowanie

Proso jest gruboziarnistym zbożem, uprawianym na subkontynencie indyjskim już od wieków. Jednak zawsze pozostawało w cieniu popularnych zbóż, takich jak ryż i pszenica. Nagle, miłośnicy zdrowia i kondycji z całego świata zaczęli zwracać uwagę na ogromne korzyści zdrowotne, jakie oferuje to skromne ziarno.

Proso, niegdyś podstawa w Indiach, wypadło z łask, gdy rząd spopularyzował uprawę innych ziaren zbóż. W przeciwieństwie do pszenicy i ryżu, uprawa prosa jest niewiarygodnie zrównoważona. Proso może rosnąć w każdym klimacie; jest głównie zasilane deszczem i nie jest podatne na szkodniki. Tak więc proso może być uprawiane na obszarach, gdzie zasoby wody nie są łatwo dostępne. Nie są drogie w uprawie, ponieważ nie wymagają wydatków na pestycydy.

Świat ostatnio zdał sobie sprawę z bogactwa składników odżywczych, jakie zawiera proso. Zostało ono okrzyknięte superfood, a nawet nazwane cudownym produktem spożywczym. Dlaczego? Proso przynosi korzyści naszemu organizmowi wzmacniając odporność, utrzymując choroby w ryzach, a także wspomagając odchudzanie. W przeciwieństwie do innych zbóż, proso dłużej rozkłada się w organizmie, dzięki czemu dłużej zachowujemy sytość.

Proso dostępne jest w wielu wariantach. Każdy rodzaj prosa ma swoje własne korzyści zdrowotne. W dużej mierze wszystkie rodzaje prosa promują zdrowie i dobre samopoczucie. Zawierają one przeciwutleniacze, mikroelementy, białko i wiele innych witamin korzystnych dla naszego organizmu.

Jeśli planujesz wprowadzić proso do swojej codziennej diety, nie musisz się martwić o to, w jaki sposób. Możesz wykorzystać proso jako zamiennik płatków śniadaniowych, przygotować z niego obiad, owsiankę, dodać do babeczki - możliwości wykorzystania prosa w kuchni są nieograniczone.

Nie daj się zwieść modom na zdrowie. Jeśli wydałeś pieniądze na Quinoa, wiedz, że proso zapewni Ci te same korzyści zdrowotne za znacznie niższą cenę. Ponadto, proso jest o wiele bardziej uniwersalne i może być wykorzystane w większej ilości potraw niż quinoa. Po co czekać, włącz proso do swojej codziennej diety i zauważ małe pozytywne zmiany, jakie wnosi do Twojego życia.

Najczęściej zadawane pytania (FAQs)

Q. Czy proso to węglowodany czy białko? A: Proso to węglowodany, a nie białko. Q. Który jest lepszy owies czy proso? O: Oba zboża zawierają dużo błonnika. Jednak płatki owsiane są bardziej przetworzone niż całe proso, ponieważ nie są przetwarzane. Q. Czy proso jest szkodliwe dla tarczycy? A: Proso jest goitrogenne, co oznacza, że może zaburzać wchłanianie jodu przez organizm. Dlatego też należy ograniczyć spożywanie prosa u osób cierpiących na niedoczynność tarczycy. Q. Które proso jest najlepsze? A: Wszystkie odmiany prosa mają swoje zalety. Spożywanie ich w odpowiednich ilościach może tylko pomóc w poprawie ogólnego stanu zdrowia.
Tags: proso zalety prosa przepisy na proso rodzaje prosa rodzaje prosa co to jest proso