4 Trendy w gastronomii na 2017 r.

image

Roczne prognozy i przewidywania są zawsze popularne o tej porze roku, ale są pewne rzeczy, które wiemy na pewno. Na przykład, w nadchodzącym roku będzie wiele specjalnych okazji. Będą to wesela, ukończenia studiów, przyjęcia urodzinowe, bar micwa, baby shower, pikniki firmowe i wiele innych rodzajów spotkań. A jeśli chodzi o zapewnienie naszym honorowym gościom jedzenia i picia, nie będziemy chcieli samodzielnie zajmować się przygotowaniem do podania. Nawet gdybyśmy mieli odpowiednie umiejętności, to jest to praca na cały etat.

Jeśli trendy w branży są jakimkolwiek wskaźnikiem, to w 2017 roku usługi cateringowe będą cieszyły się większym niż kiedykolwiek zapotrzebowaniem. Planiści imprez chcą cieszyć się uroczystościami i zgromadzeniami, które tak ciężko pracowali, aby zaplanować. Chcą umieścić wszystkie właściwe elementy w miejscu dla gładkiej, udanej i przyjemnej funkcji. Znalezienie jakości caterer będzie nadal integralną częścią tego.

Ale nawet jeśli konieczność dobrego cateringu jest pewna, co z trendami w cateringu? Czy istnieją pewne rodzaje żywności, usług lub prezentacji, które będą szczególnie popularne w nadchodzącym roku? W jaki sposób planiści imprez i profesjonalne firmy cateringowe planują ulepszyć i wzbogacić swoje imprezy cateringowe?

1. Zdrowie jest tutaj na czasie

Wiele trendów zdrowotnych wywarło wpływ na branżę cateringową w ostatnich latach, w tym zapotrzebowanie na więcej opcji wegetariańskich, wegańskich i bezglutenowych. Klienci i firmy cateringowe będą włączać więcej tych dań w 2017 roku, w tym egzotyczne "superfood" pozycje menu dla ultra świadomych zdrowia.

2. Ekscytujące kombinacje

Nadchodzący rok nie będzie nijaki dla firm cateringowych i planistów imprez. Egzotyczne fuzje i kreatywne kombinacje będą wykorzystywane, aby wyróżnić wydarzenia.

3. Skup się na prezentacji

Teraz, bardziej niż kiedykolwiek, ludzie są zainteresowani unikalnymi doświadczeniami i prezentacją. Jedzenie na Twoim specjalnym wydarzeniu powinno być nie tylko pyszne i satysfakcjonujące dla dowolnej liczby palet. Powinno być również fotogeniczne! Udziały w mediach społecznościowych będą nadal rosły, a firmy cateringowe będą starały się tworzyć prezentacje, które naprawdę zapadają w pamięć i warto się nimi dzielić.

4. Dbałość o szczegóły.

Niezależnie od tego, czy chodzi o sztućce, sposób podawania potraw (np. bufet czy serwis stołowy), czy nawet proces projektowania menu, firmy cateringowe nowej generacji będą bardziej praktyczne i bardziej odpowiedzialne za szczegóły. Goście i planiści imprez będą oczekiwać, że ich wysokie standardy zostaną spełnione, a renomowane firmy cateringowe staną na wysokości zadania.

Ponadczasowe cechy cateringu

Prawdą jest, że gastronomia to rozwijająca się branża. Dzisiejsza profesjonalna firma cateringowa jest wyposażona w sprzęt do obsługi wielu różnych wymagań dietetycznych i stylistycznych. Nigdy wcześniej nie było możliwe otrzymanie tak kompleksowej usługi cateringowej. Istnieje jednak wiele aspektów cateringu, które można nazwać ponadczasowymi. Są to elementy skutecznego planowania, nienagannej obsługi i umiejętności improwizacji, gdy coś nie idzie dokładnie zgodnie z planem. Te cechy pochodzą tylko z doświadczenia i szkolenia, i mimo trendów, które przychodzą i odchodzą, są one podstawą udanej imprezy cateringowej.